Labcenter.se https://www.labcenter.se/ Tue, 18 Feb 2025 14:57:12 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.2 https://www.labcenter.se/wp-content/uploads/sites/136/2021/03/cropped-Namnlost-1-kopiera-1-32x32.png Labcenter.se https://www.labcenter.se/ 32 32 Så skapar du starka lösenord https://www.labcenter.se/skapa-starka-losenord/ Tue, 18 Feb 2025 14:57:12 +0000 https://www.labcenter.se/?p=136 Läs merSå skapar du starka lösenord »]]> Att skapa starka lösenord är avgörande för att skydda din personliga information online. Med ökande cyberhot är det viktigare än någonsin att använda säkra lösenord för att förhindra obehörig åtkomst till dina konton. Här ger vi dig våra bästa tips på hur du skapar starka lösenord, och även hur du hanterar dem.

Skapa en lång och komplex kombination av tecken

Ett starkt lösenord bör vara både långt (helst minst 12 tecken) och komplext. Använd gärna en kombination av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Undvik ord eller fraser som förknippas med dig eller bara är enkla att hacka överlag. För att öka säkerheten kan du till exempel kombinera en mening eller ett ord med siffror och tecken.

Undvik uppenbara mönster

Undvik att använda uppenbara mönster eller sekvenser i dina lösenord, såsom ”123456” eller ”qwerty”. Hackare använder program som automatiskt testar sådana mönster, vilket gör dem sårbara för attacker. Var kreativ och slumpmässig i dina val.

Använd tvåstegsautentisering där det är möjligt

Idag erbjuder de flesta tjänster och konton möjligheten att aktivera tvåstegsautentisering, vilket innebär att det krävs ytterligare ett steg efter lösenordet för att logga in. Det kan till exempel vara en säkerhetskod som skickas till din enhet, på sms eller till din mejl, eller biometrisk autentisering som fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Ha unika lösenord för varje konto

Använd aldrig samma lösenord för flera konton. Om ett lösenord blir hackat kan det ge åtkomst till alla dina andra konton om de delar samma lösenord. Använd istället en lösenordshanterare för att säkert lagra och hantera dina olika lösenord.

Uppdatera och övervaka lösenorden regelbundet

Det är viktigt att du regelbundet ändrar dina lösenord och håller dem uppdaterade. Många webbplatser rekommenderar att du byter lösenord var sjätte till tolfte månad för att minska risken för säkerhetsproblem. Övervaka också dina konton regelbundet för att kunna upptäcka ovanliga aktiviteter.

]]>
Fler IT-säkerhetsrisker när du jobbar hemifrån https://www.labcenter.se/fler-it-s%c3%a4kerhetsrisker-n%c3%a4r-du-jobbar-hemifr%c3%a5n/ Sat, 20 Mar 2021 15:26:31 +0000 http://www.labcenter.se/?p=16 Läs merFler IT-säkerhetsrisker när du jobbar hemifrån »]]> När allt fler människor jobbar istället för på kontoret hemifrån ökar antalet IT-säkerhetsrisker. Hackare kan utnyttja alla uppenbara svagheter i ditt hemnätverk för att göra intrång och utsätta dig för en rad hot, vilka bland är följande:

  • Denial-of-service (DoS) attack
  • Lösenordsattack
  • Man-in-the-middle attack
  • Phising
  • Skadliga programvara
  • SQL-injektion

Distansarbetare är måltavlor

Faktum är att hackare inte bara är intresserade av att göra intrång i databaser hos bolag och myndigheter. Även om informationen i dessa databaser är lockande vet hackarna också att deras IT-säkerhet i allmänhet är bättre. Hemnätverk är å andra sidan enklare måltavlor för hackare att komma åt och göra intrång i – inte minst på grund av att distansarbetaren är intet ont anande om en sådan attack. Även om mängden känslig information i hemnätverket är minimalt kan det ändå finnas vissa kritiska uppgifter som hackaren kan utnyttja. I värsta fall kan hackaren komma åt organisationens känsligaste information genom denna väg.

Läs vidare för att titta närmare säkerhetsriskerna med distansarbete!

Topp 3 säkerhetsbrister med distansarbete

1. Hemnätverkets inställningar är osäkra – Oftast har hemnätverk en otillräckligt säker standardkonfiguration för att komma åt känslig företagsinformation. Inte sällan saknas det förebyggande åtgärder som antivirus, brandväggar och krypterade anslutningar via virtuella privata nätverk.

2. Flera olika enheter brukar användas – Risken med att jobba hemma är att distansarbetare ofta använder mer än en enhet för att jobba med arbetsrelaterad information. Det här gör det svårare att skydda känslig information eftersom varje enhet är en potentiell måltavla för intrång.

3. Distansarbete leder till ökad fildelning via internet – Till skillnad mot arbetsplatsen där alla använder säker nätverkskommunikation och kan kommunicera via intranätet, så är distansarbetaren beroende av internet för att utbyta information. Detta utgör en stor risk eftersom hackare också kan komma åt internet och komma åt känslig information som delas där.

]]>